HUMANITARNI VAŠAR U KULTURNOJ STANICI KOVILJ


Juče je u našoj najmlađoj Kulturnoj stanici Kovilj održan vašar humanitarnog karaktera, uoči najradosnijeg dečijeg preznika – Vrbice. Lazarevu subotu proveli smo u duhu pravog vojvođanskog seoskog vašara uz druženje i degustiranje domaćih proizvoda, ali i uz muzički i folklorni program, a sve kako bismo doprineli prikupljanju novca za Odeljenje dnevnog boravka ŠOSO „Milan Petrović” u Kovilju.

Manifestaciji su, pored ostalih uglednih gostiju i velikog broja Koviljčana, prisustvovali gradonačenik Novog Sada Milan Đurić i Član gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, kao i jeromonah Hariton iguman manastira Kovilj.

Fenomenalno koliko ima ljudi, ali i najmlađih čiji je danas ovo praznik. Treba na ovaj način sa humanitarnim delom da pomognemo deci koji pohađaju školu Milan Petrović, rekao je gradonačelnik Đurić i dodao da mu je veoma drago što Koviljčani sada imaju mesto gde mogu doživeti kulturu, odgledati pozorišnu predstavu i izložbu fotografija, zahvaljujući procesu decentralizacije kulture koji Mreža kulturnih stanica sprovodi već godinama unazad.

Na jučerašnjem humanitarnom vašaru novac je sakupljan za pomoć učenicima škole „Milan Petrović”, odnosno dnevni boravak učenika koji se nalazi u Kovilju. Zajedno smo se podsetili nekih strarih običaja tipičnih za Kovilj, a događaj su upotpunili svi učesnici programa zajedno: mali tamburaši škole tambure u Kulturnoj stanici Kovilj, naši gosti Tamburaški orkestar „Romansa”, Folklorni ansambl „Laza Kostić”, Pevačka grupa „Kovilje”, Aktiv žena „Laza i Lenka”, KUD „Vasino kolo”, kao i veliki broj izlagača koji su predstavili svoje domaće proizvode, od raznovrsnih kolača, rakije i vina do mnogobrojnih ručnih radova. Takođe, lokalnom pesniku i pripovedaču Mići Samočeti, uručeno je i priznanje za doprinos lokalnoj kulturnoj baštini Kovilja koje je poneo kao prvi dobitnik.

Kulturna stanica Kovilj smeštena je u autentičnom vojvođanskom okruženju, preko puta rodne kuće Laze Kostića, koji je, pored bogate istorije i tradicije, najveći ponos ovog sela u okolini Novog Sada. Od njenog otvaranja do danas, programe u ovoj kulturnoj stanici videlo je više od 1000 posetilaca, što znači da je taj prostor u Kovilju zaista bio neophodan.